blog.

De IT paradox

Voorbereidend op het Whyellow-event van 4 april jongstleden kwam ik tot het inzicht dat we momenteel wel kunnen spreken van een IT-paradox. Wat dit in mijn ogen is en waarom dit een uitdaging is, beschrijft ik in deze blog. Ik ben benieuwd: zie jij, als manager die wil innoveren, dit ook zo? En hoe ga je daarmee om?

Meer behoefte, maar ook meer schaarste

Tech trends snel gehypt, snel afgeserveerd

De IT-industrie ontwikkelt zich in een steeds hoger tempo, maar serveert technieken ook steeds sneller af. Er is altijd wel een ‘new kid on the block’. En vaak is een technologie al old skool voor het zijn waarde echt heeft kunnen bewijzen, of de tijd heeft gekregen om te kunnen ‘rijpen’. Veel technologieën hebben nu eenmaal een paar nieuwe versies nodig om tot wasdom te komen. Neem bijvoorbeeld het kunstlicht: nog voor de gloeilamp was er de booglamp. Op beperkte schaal toegepast voor straatverlichting, voor zover er überhaupt al elektriciteit voorhanden was. Daarnaast was de voorloper van de moderne gasontladingslamp afhankelijk van twee koolstaven en die moesten iedere 6 uur worden vervangen. Ons straatbeeld zou er anders uitzien als in de jaren daarna niet stug was geprobeerd dit principe beter, robuuster en zuiniger te maken.

Regelmatig ook redt veelbelovende technologie het gewoon weg niet. Dat ervaarde Otto Lilienthal al in 1896 door het leven te verliezen tijdens zijn poging te vliegen. Maar juist ook in de IT sector is dit aan de orde van de dag.Een voorbeeld hiervan is de MYO. Dit was een paar jaar geleden een state-of-the-art motion sensor waar ook Whyellow mee experimenteerde.Het bedrijf achter de MYO kreeg de kwaliteit van het product echter moeilijk onder controle. De start-up werd een scale-up met veel marketingdollars, maar toen die op waren verdween het concept toch heel stilletjes.

Ook succesvolle producten worden ingehaald en gaan zo snel als ze zijn gekomen. Neem bijvoorbeeld de Google Chromecast: hoe nodig is die nog als we straks allemaal een ‘smart’ TV hebben? Of de jarenlange investering in ‘start-stop’ systemen in auto’s met een verbrandingsmotor die overbodig worden zodra we allemaal elektrisch rijden.

Schaarste goede ICT-ers

En dat in een wereld waarin vakmensen, en dus ook ICT’ers, schaarser en schaarser worden. Althans in Nederland. Er zijn een kleine 400.000 IT’ers in Nederland. Dat lijken er best veel op 10,5 miljoen banen, maar met 62 vacatures per 1000 banen in het vakgebied ICT scoort deze sector qua schaarste zelfs hoger dan het tekort in de bouw.

Deze schaarste leidt ook weer tot erosie van de kwaliteit van personeel. Wat zou jij doen als werknemer als het werk voor het oprapen ligt? Geduldig kilometers maken en praktijkervaring opdoen, of zo snel mogelijk de leuke krenten uit de pap halen? Voor werkgevers is het ook lastig. De vraag is er wel, maar niet de goed opgeleide mensen. Uitwijken naar het buitenland, omscholen of gewoon iedereen met maar een beetje kennis van ICT tot senior developer benoemen zijn de voor de hand liggende oplossingen.

De ICT’er van vandaag moet ontzettend veel kennis moet hebben. Terwijl er nauwelijks tijd is om degelijke ervaring op te doen met nieuw opgedane vaardigheden in een wereld waarin deze kennis zo enorm snel erodeert. Daarnaast is de jonge, moderne ICT’er ook best verwend en wil voortdurend nieuwe uitdagingen.

Digital transformation

Een term die zo vaak wordt gebruikt dat we soms niet precies meer weten wat er mee wordt bedoeld. In deze blog verstaan we hieronder: het digitaliseren van de volledige keten om klanten 24/7 volledig omnichannel bij te staan. Een overboeking via de app, een Tikkie na een avondje stappen, een hypotheekgesprek via Skype…

Veel organisaties voelen de noodzaak om mee te gaan in de digital transformation-trend. Digitale dienstverlening is immers in steeds meer sectoren een manier om je te onderscheiden van je concurrent. Transformeer of verdwijn: er zijn voorbeelden genoeg en meer zullen er volgen. Denk aan; drukkers (van papieren publicaties), fotografie ontwikkelen/drukken, accountants, brugwachters, orderpickers in een magazijn, etc, etc. Stuk voor stuk beroepen die genoodzaakt zijn radicaal anders te gaan werken, met inzet van technologie, om ook in de toekomst bestaansrecht te hebben.

Als je al in een sector actief bent waar je bestaansrecht niet wordt bedreigd door technologie, dan is de kans groot dat jouw digital transformationgedreven wordt door operational excellence-doelstellingen. Efficiency leidt tot kostenbesparing en ook dat is noodzakelijk om winstgevend te blijven concurreren. Bijna geen sector ontkomt daaraan, zelfs de (semi)overheid moet eraan geloven.

De vraag die organisaties vervolgens aan ICT-organisaties stellen: Help me om meer functionaliteit te krijgen. Sneller, beter, onderscheidender, beter geïntegreerd en liefst tegen lagere kosten. Je begrijpt de uitdaging van Whyellow en vergelijkbare organisaties.

De IT-paradox

En dus is er sprake van een IT-paradox:

Hoe moet je je als manager, verantwoordelijk voor innovatie in een organisatie, staande houden als je geacht wordt, meer service te bieden aan je klanten, tegen lagere kosten, en dus in een steeds hoger tempo digitaal te veranderen, en dat als iedere euro die je investeert in technologie een grote kans maakt al snel weer verouderd te zijn?

Welke keuzes moet je maken? De IT-industrie maakt iedereen gek, inclusief de mensen die er werken overigens. Als je de analisten en futurologen moet geloven dan robotiseert de wereld om ons heen in een razend tempo, maar is dat daadwerkelijk zo? En welke technologie-trends mag je niet missen?

Dit heb ik 4 april toegelicht, maar kunnen we ook specifiek voor jouw organisatie doen in bijvoorbeeld een innovatieworkshop. Hoe blijf je als organisatie bij en zet je technologie in om bedrijfsprocessen te optimaliseren, klanten beter te bedienen, en ook in de toekomst succesvol te zijn?

Deze blog is geschreven door Michiel Lampe, CEO bij Whyellow.

CEO bij Whyellow

Deel deze blog

Word je enthousiast van de verhalen van onze Whyellow collega’s? Misschien pas je ook wel in ons team!

Bekijk vacatures

Gerelateerde blogs

  • Xebia AI Winter Jam
2024-02-06T10:32:20+02:00
Ga naar de bovenkant